čtvrtek 11. července 2013

Proto jsem z opice

Od kritiků křesťanství se občas setkávám s názorem, že Darwinova teorie je logičtější než křesťanská dogmata (protože ji přece zvěstuje věda), a tudíž je tedy ateismus ten jediný správný světonázor. Už dříve jsem nad Darwinovou teorií a křesťanstvím přemýšlel a vznikla z toho píseň - takové vyznání víry skalního zastánce Darwinovy teorie. Trochu jsem aktualizoval text a dal jí jméno Proto jsem z opice. Třeba se píseň stane hymnou ateistů... :-)

Poslechněte si píseň na mém Bandzone profilu.


Boží vs. lidská logika?

Jsem přesvědčen o tom, že když nás lidi stvořil Bůh ke svému obrazu, dal nám i rozum. Dokonce se najdou i lidé, kteří ho používají! Například, spatříme-li krásný obraz, jistě nás nenapadne: "Jéé, ta náhoda je tak skvělá, vítr zafoukal na barvičky a tak se to plátno obarvilo. To je krása!". To by bylo absurdní. Spíše se začneme pídit po malíři. Podobně to je i s písničkou a skladatelem, filmem a režisérem... Ale když se díváme na stvoření, na přírodu, tak co nás napadne? Náhoda? Velký třesk? Darwin? Věda to přece dokázala... Není však logičtější se při pohledu na stvoření pídit po Stvořiteli?

Bible používá jasnou logiku: "Každý dům někdo staví, ten, kdo postavil vše, je Bůh." (Židům 3,4)

Chci tedy říct, že používání rozumu není v rozporu s Biblí. Ba naopak. Písmo nás vybízí k jeho používání: "Všechno zkoumejte, dobrého se držte, zlého se chraňte v každé podobě."
(1 Tesalonickým 5,21-22)

Proto jsem z opice

Když se dívám na obraz malíře,
nechápu jednu věc, proč lidi tvrdí, že
za každým obrazem vždy hledej kreslíře,
myšlenky člověka vpité na papíře.
Je to až k nevíře, proč lidi věří...
Náhoda - to je vše, oč tady běží!

Jsem chytrý velice
vzdávám hold logice,
proto jsem z opice
a silný nejvíce.

Jenom já pravdu mám,
směju se křesťanům,
morálkou pohrdám,
po smrti nevstanu!

Normálně začínám mít z toho stavy,
když lidi tvrdí, že dům někdo staví.
Je přece jasné, že zafouká, zaprší
a z malty náhodně stane se přístřeší.
Je přece jasné, že za miliardy let
se náhodně vytvořil celý svět!

Jsem chytrý velice
vzdávám hold logice,
proto jsem z opice
a silný nejvíce.

Jenom já pravdu mám,
směju se křesťanům,
morálkou pohrdám,
po smrti nevstanu!

Vrcholem všeho je, když někdo tvrdí,
že Darwinova teorie smrdí.
Jak může někdo vědecké důkazy
označit sprostě za fantasy?!
Prý, že "tam, kde je stavení, je i stavitel,
a kde je stvoření, je i stvořitel".

Jsem chytrý velice
vzdávám hold logice,
proto jsem z opice
a silný nejvíce.

Jenom já pravdu mám,
směju se křesťanům,
morálkou pohrdám,
po smrti nevstanu!

20 komentářů:

  1. Už jsem Ti ji, myslím, chválila na minulém blogu a dnes nemůžu jinak než stejně. :) Je naprosto skvělá.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejenom křesťanům, ortodoxním darwinistům leží v žaludku stejně tak jako Židé, muslimové, hinduisté, apod. :). Třeba Mayská mytologie (byť v ní asi už věří málokdo) je v tomto ohledu dost zajímavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak ten komentář nechápu (zdá se, že tam chybí nějaké slovo). Jaký ohled máš na mysli? :)

      Vymazat
  3. Dobrá písnička :D Výstižná. Je zajímavé, jak logické přijdou lidem nelogické věci.
    P.S. Nemohl bys zrušit to opisování kódů při vkládání komentáře? Protože jinak asi vzdávám komentování :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj :) Věřícím je často vytýkáno, že nepoužívají rozum, ale někdy to dělají i ti, co tvrdí, že v boha nevěří...

      To opisování kódu jsem zrušil, tak snad to bude fungovat...

      Vymazat
  4. proč ses přestěhoval na blogspot?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štvala mě ta nefunkčnost rozhraní na Blog.cz, blogspot má mnohem víc funkcí a je stabilnější. Shrnul jsem to do básničky, která oznamuje to přestěhování: http://kucerad.blog.cz/1303/na-nove-adrese-budu-se-sprchovat

      Vymazat
    2. aha, mám pocit, že se v poslední době přestěhovali všichni :-))

      Vymazat
    3. Jj, zřejmě asi poslední kapkou byly ty nové smluvní podmínky...

      Vymazat
  5. jinak je logické, se pídit po stvořiteli stvořitele a potom po jeho stvořitele a až nalezneme jej, tak budeme pídit do dalším. Lze se dopídit konci?
    (opraveny překlepy - na druhý pokus)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě počátek a konec se váže na čas. Bůh je však časově nezávislý, je věčný, on byl před vznikem světa, zajímá se o každého člověka a po zániku světa bude s těmi, kteří v něj uvěřili, navždy. Je to pro nás nepochopitelné, protože Bůh nás přesahuje. My lidé si život bez času nedokážeme představit, ale pro Boha to je realita. Dobrý přístup alespoň k částečnému pochopení je "věřím, abych porozuměl". :)

      Vymazat
    2. když tedy může vzniknout jakýsi entita, která je nadčasová a na ničem nezávislá, proč to musí být bůh a ne svět sám o sobě?:) Kdo rozhodl o tom, že bůh je malíř a ne jen další obraz?

      Vymazat
    3. Ta otázka by dávala smysl, kdyby Bůh vznikl. On však nikdy nevznikl, on prostě je. Jeho bytí nikdy nezačalo a nikdy neskončí. Bible Boží existenci nedokazuje, ale předpokládá ji. A nemám důvod, proč jí nevěřit. :)

      Zajímavý článek odpovídající na otázku stvoření Boha je tady: http://www.rozumnavira.cz/apologetika/66-kdo-teda-stvoril-boha-kdyz-jste-tak-chytrej

      Vymazat
    4. No, to zní sice logicky, akorát ta deklarace (že je bůh nadčasový a že EXISTUJE) požaduje důkazy (nebo víru - já třeba nevěřím)...
      Ostatně logika je jen vyvozování závěrů z deklarovaných (daných) premis.
      Neodvážil bych je "logické" zaměňovat s tím, co bych spíše označil za "přirozené" nebo "pochopitelné" (např. že někdo hledá tvůrce za obrazem).

      Tak to asi vidím já. Jinak bych byl docela rád, kdybys mi furt neposílal odkazy na nějaké weby věřících :-))))

      Vymazat
    5. Souhlasím. Bez víry není možné zalíbit se Bohu. Důkazy však existují a na každém z lidí je, zda jim uvěří. Víra a důkazy proto mohou jít ruku v ruce.

      Logika vychází z řeckého logos, což podle filosofického slovníku "souvisí s rozumnou řečí, u Aristotela to je nauka o správné řeči, argumentaci a správných soudech." Logika má samozřejmě uplatnění i ve scholastice a v přírodních vědách (Liebniz, Bool...). Teologické výroky se tedy týkají Boha (theos, logos), a proto si nemyslím, že je chybné používat logiku tam, kde už rozum nestačí, u toho co nejde pochopit...

      Jsem rád za tvoje názory :) K těm odkazům - pokud si správně pamatuji, tak jsem ti posílal odkazy buď na svoje články související s tématem, nebo třeba na písničku od nekřesťanské skupiny (Chinaski) - vše s cílem rozšířit diskusi. V tomto vláknu jsem poslal odkaz na výborný článek, který se do hloubky zabývá tématem (nechce se mi tady opisovat ty závěry, a parafráze myšlenek by zabrala moc času i prostoru). Upřímně - tvá prosba na mě dělá dojem, žes na ty odkazy neklikal a místo toho sis udělal předsudek typu "zase mi tu cpe ňáký náboženský kecy..." :) Rád bych se v tomhle mýlil... Pokud tě však obecně všechny odkazy v mých komentech štvou, pokusím se krotit...

      Vymazat
  6. Hezká píseň...Věřím v Boha stvořitele vesmíru a světa...v toho milosrdného a spravedlivého Boha v toho, který je hned na začátku Bible v první knize Mojžíšově Genesis v první kapitole a v prvních třech verších v druhé kapitole...zbytek SZ je katastrofa. Jo ateisté sice věří Darwinovi, ale křesťané věří Hospodinovi ten svatý a spravedlivý rozhodně není...ke kolika odporným činům se snížil, to není pro mně Bůh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci. Jsem však přesvědčen o tom, že v celé Bibli se projevuje Boží milosrdenství, dokonce už i v příběhu Adama a Evy. Jestli chceš, napiš, co tě ve SZ nejvíce "pálí" a můžeme pak spolu hledat odpovědi (hlouběji se nad daným biblickým textem zamyslet).

      Vymazat

Všechno, co ti srdce káže,
piš do komentáře ;)