úterý 15. dubna 2014

Rozměníte mi 100 dolarů za 2 stovky?

Masaryčka, stánek s rychlým občerstvením, smažený hermelín, cca 18h, chladno. Ve chvíli, kdy si uklízím peněženku a přebírám jídlo z ruky prodavačky, ze strany ke mně promlouvá žena kolem třicítky:
"Dobrý den, rozměníte mi 100 dolarů za 2 stovky?"
Překvapen odpovídám: "Já ale nemám dolary."
"Né dolary, ale koruny," durdí se a ukazuje mi jakýsi černobílý papírek s číslem 100.
Trochu zmaten pravím: "Já ale nemám na rozměnění, zkuste to třeba tady ve stánku. Nejsem banka."
Žena se letmo podívala do stánku a pak bez rozloučení zdrhla.

Zakousl jsem se do smažáku a divil jsem se, co to mělo znamenat. "Sto dolarů za dvě stovky? Není to divný? Kolik může mít dolar kurz - kolem dvacky zhruba, tak by po mně měla chtít dva tisíce, ne? A navíc dolary jsou zelené, ten její papírek spíš vypadal jako z nějaké společenské hry..."

Nejspíš to byla podvodnice. Cestou k vlaku jsem děkoval Bohu, že, ač jsem byl nevyspalý a otupělý, ochránil mě.
Jen Hospodin přece dává moudrost, poznání a rozumnost pramení z jeho úst. Zdravý úsudek on pro upřímné chová, štítem je pro ty, kdo žijí poctivě. Drží stráž nad stezkami práva, ochraňuje cestu spravedlivých svých (Bible, Přísloví 2,6-8). 

1 komentář:

  1. Taky jsem včera zažila něco podobného. Přišla za mnou do obchodu paní, která chtěla půjčit peníze, prý že jí sežral bankomat kartu a je bez peněz. Neměla jsem u sebe peníze, tak chtěla, abych jí dala z kasy. To jsem odmítla. Nevím, jestli to byla podvodnice, ale myslím si, že jo. Jestli ne, tak je mi líto, že jsem ji nemohla pomoct v její situaci, ale v tomhle člověk prostě nikdy neví...

    OdpovědětVymazat

Všechno, co ti srdce káže,
piš do komentáře ;)