sobota 3. ledna 2015

3 nejlepší knihy, které jsem v roce 2014 přečetl

Minulý rok touto dobou jsem se rozhodl, že si budu dělat krátké záznamy o přečtených knihách a na začátku každého roku udělám shrnutí. Jednak proto, že zapomínám, jednak pro inspiraci těch, co čtou můj blog. Nyní tedy nastal ten den D!

V roce 2014 jsem přečetl 17 knih s různým zaměřením (nepočítám Bibli, kterou čtu průběžně):
  • 11 teologických,
  • 2 fantasy,
  • 2 historické,
  • 1 životopisnou,
  • 1 o psaní.
Z těchto 17 knih jsem po ne zcela dlouhé době zvažování vybral 3, které považuji za nejlepší. A které to jsou? 

John Eldredge: Nádherný psanec 

 Z této knihy o Ježíši Kristu jsem hodně moc nadšený. Dá se říct, že jsem nečetl lepší christologickou knihu! John Eldredge patří k mým oblíbeným autorům (získal si mě knihami "Pozor, srdce muže!" a "Chraň svoje srdce") a díky Nádhernému psanci má u mě další plusové body. Svým typickým, poutavým stylem prochází různá místa v evangeliích a obdivuje Ježíšův charakter, jeho činy, vytrvalost i motivaci. Neustále dává do kontrastu Ježíšovu osobnost s náboženským chováním, církevní kulturou a vlastně vším, co vytváří o Ježíši špatný obraz. A víte co? Tento Nádherný psanec žije i ve mně! Budu mu dovolovat, aby se skrze můj život projevoval tak, jak chce on?

Bruce Olson: Bručko

Tak tenhle kousek patří mezi křesťanskou klasiku a divím se, že jsem se k této skvělé knížce nedostal dřív! Autor zde vypráví svůj životní příběh o tom, jak ho Bůh povolal na misii mezi Indiány a jak mezi ně přinesl evangelium. Napínavé a poučné čtení o misii, Boží moci a lidské oddanosti, lásce i utrpení.

Benjamin Kuras: Češi na vlásku

K tomuto dílku jsem se dostal přes doporučení kamaráda a musím říct, že mě knížka chytla za srdce. Autor v ní mapuje významné události české historie a různé pověsti s nimi spojené. To vše čtivou a humornou formou s cílem zachytit prvky českého myšlení, a to tak, že je na začátku knihy vyjmenovává a během čtení, často mezi řádky, se ukazuje, že platí napříč stoletími. Těším se, až si knihu přečtu znovu!

A jaké knihy jste v roce 2014 přečetli vy?
Co byste mi doporučili?

16 komentářů:

  1. Seznam přečtených knih jsem si vedla asi tak před dvěma lety. No, přerušila jsem ho a teď už se mi k němu nechce vracet. Ale mohla bych to zase zavést. :) Já četla moc hezkou knížku - Pět jazyků lásky. Úžasná kniha.

    P.S. Bombastická básnička pod profilovkou! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sariklen, díky za komentář! 5 jazyků lásky jsem četl před hodně dlouhou dobou (pokud si dobře vzpomínám) a klidně si ji rád přečtu znovu. Vím, že se mi líbila :)

      Vymazat
  2. musím začít zase číst. Doufám, že pak budu vyrovnanější ;) sice nemám takové ambice, že bych za rok dala 17 knížek, ale ty 3 bych mohla ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju hodně štěstí! :) Dej pak vědět, rád se nechám inspirovat zajímavými dílky. ;)

      Vymazat
  3. Chtěla bych se zeptat na něco mimo téma. Psal jsi, že patříš k AC. Uznává AC Trojici jako jiné církve?
    Dozvěděla jsem se ke svému velkému překvapení, že USA církev se stejným názvem ve Boží trojici nevěří. A kromě toho mají i jiné sektářské tendence.
    Existuje souvislost mezi Apostolic church a českou AC? A pokud to je jiná instituce, proč má stejný název?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, Apoštolská církev v ČR věří v Trojici, celé vyznání víry je na stránkách této letniční denominace: http://apostolskacirkev.cz/cemu-verime/vyznani. Apoštolská církev je tedy úplně jiná než "Apostolic church" ve světě. Věroukou se řadí mezi klasické letniční, celosvětově spadá pod Asemblies of God (AoG).Pro letniční je charakteristický důraz na práci Ducha svatého tak, jak o tom čteme v knize Skutků, v době kdy žili apoštolové (Ježíšovi současníci). Věříme, že Duch svatý působí stejně i dnes. Proto mi přijde logické, že si říkáme Apoštolská církev. :)

      Vymazat
  4. Díky za odpověď, myslela jsem si, že nejspíš bude mít blízko k AoG, s tou jsem docela obeznámena a vím, že není "vyšinutá" jako některé později vzniklé letniční církve. Jen mě zmátla ta shoda názvů u AC.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, nejsi jediná, kdo je tím zmaten. Upřímně, kdyby to bylo na mě, volil bych raději jiný název. Ale teď už to považuji za vedlejší. Moc si vážím toho, že jsem mezi klasickými letničními a ne mezi neocharismatiky, se kterými si mám málokdy co říct, protože většinou všechno zbytečně zduchovňují, za vším vidí démony, nesnesou jiný úhel pohledu na víru než ten svůj a dělají křesťanům ostudu, když po ulicích řvou fráze typu "Obrať se, nebo shoř!". Takoví "superduchovní podivíni". :)

      A v jakém smyslu jsi s AoG obeznámena? :)

      Vymazat
  5. Osobně sice nikoho neznám; byla jsem vždycky v tradičnějších protestantských církvích, ale četla jsem "Biblické doktríny z letniční perspektivy". + trochu taky něco různě na internetu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže chápu správně, že ti jsou letniční sympatičtí?

      Vymazat
  6. Ano, ale to jsou svým způsobem mnohé církve. Kromě třeba těch některých nových sektářských charismatických. Ale někdo, kdo tam je dlouhodobě členem, to vnímá jinak, zřejmě jim to taky nějak pomáhá, jinak by tam nezůstávali. Takže každý má své důvody, i když já s tím třeba nesouhlasím. Vždycky jsem se zajímala o různé křesťanské církve, je užitečné dozvídat se o učení a tradicích jiných než té vlastní a zkusit tomu porozumět, i když se to v něčem liší. V mnoha církvích, třeba úplně odlišných, se dá najít něco cenného. Např. ztotožňuju se nejvíc s klasickým evangelikálním učením. Ale ve způsobu bohoslužeb jsem si v posledních letech oblíbila tradiční formální liturgii (konkrétně luteránskou; jsou tam i krásné hymny s velmi hlubokými texty, upřímně kam se hrabou moderní chvály :) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze srdce souhlasím s tím, že je užitečné zajímat se o jiné úhly pohledu a snažit se jim porozumět z pohledu těch, kdo je zastávají! :) Ač jsem letniční, tak z některých moderních chval jsem taky na rozpacích. Většinou se vytrácí hloubka textu, nebo překlad je nekvalitní a tahá za uši (když se například nedodržují přízvuky v češtině nebo délka not a slabik...). Z taťkovo strany jsem prý příbuzný z půlkou CB v ČR, znám několik mládežníků a nevadí mi písničky z kancionálů. Dokonce i v našem sboru AC Maranatha se často hrají starší písně, protože většinou mají hlubší texty. :)

      Vymazat
  7. Bručko je fakt síla. V hlavě mi utkvěla pasáž, jak si vytahoval červe z útrob :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mě udělala asi největší dojem jeho vytrvalost, protože jsem fakt nečekal, že ho i křesťané nepodpoří...

      Vymazat
  8. Nádherýho psance jsem četl a taky bych ho zařadil mezi top knihy roku 2014. John Eldredge prostě umí psát! :-)

    OdpovědětVymazat

Všechno, co ti srdce káže,
piš do komentáře ;)